Jak założyć kompostownik?

krótki poradnik

Podobne instrukcje

Kompostownik

Od: instrukcjaPL
Liczba wyświetleń: 27896

Jak dbać o soczewki kontaktowe

Od: cieszka
Liczba wyświetleń: 3169

Odsłon:  4205  Data dodania:  2009-03-17 08:42:32 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?

Opis:

W centrach ogrodniczych dostępne są gotowe pojemniki do kompostowania wykonane z drewna lub plastiku. Ich konstrukcja nie jest szczególnie skomplikowana dlatego można się pokusić o własnoręczne ich wykonanie.

Kompostownik jest pojemnikiem bez dna, o ażurowych bocznych ściankach i litym górnym przykryciu. Do tego celu można wykorzystać stary plastikowy czy metalowy śmietnik zachowując jego pokrywę i wycinając dno. Innym domowym sposobem może być skonstruowanie pojemnika opartego na czterech drewnianych palikach. Można je następnie owinąć metalową siatką i przykryć kartonami, które stanowić będą boczne ściany.

Elementami niezbędnymi do powstawania kompostu są powietrze i woda. Nie można jednak przesadzić z nadmierną ilością powietrza, które powinno dostawać się do pryzmy przy regularnym jego przewracaniu, nie wysuszając przy tym całkowicie kompostu. Woda w odpowiedniej ilości sprzyja także rozkładaniu się odpadów. Zbyt suche składniki, takie jak siano czy pióra, powinno się namoczyć przed dodaniem, kontrolując jednocześnie aby kompost nie miał konsystencji papki.

Co kompostujemy:

- odpadki kuchenne - resztki warzyw, owoców, skorupki jaj, torebki herbaty,
- skoszoną trawę, siano, przekwitłe rośliny, zdrewniałe części roślin np. po przycinaniu żywopłotów, jesienne liście drzew (wyłączając liście dębu, orzecha, olchy ze względu na zawartość szkodliwych dla roślin substancji),
- trociny i popiół, a także w niedużych ilościach - ręczniki papierowe i kartony.

Co nie nadaje się do kompostowania:

- skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie),
- mięso, ryby (przyciągają szczury i muchy),
- porażone, chore rośliny,
- popiół z węgla,
- gazety,
- szkło, metal, plastik.

Składniki aktywujące proces rozkładu:

- pokrzywa oraz młode chwasty,
- odchody kur i gołębi,
- mocz (rozcieńczony z wodą w stosunku 1:3).

źródło
www.zielonyogrodek.pl

Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od

Brak instrukcji