KAJMAKOWA PISANKA - przepis :)
Odsłon: | 5997 | Data dodania: | 2009-04-12 20:24:19 |
Opis:
30 dag mąki krupczatki,
20 dag masła,
1 jajko,
10 dag cukru pudru,
3 gotowane żółtka,
rdzeń z 1 laski wanilii,
2 szklanki kremówki,
40 dag cukru,
5 dag masła,
rdzeń z połowy laski wanilii,
czekoladowe jajka,
jasna i ciemna polewa czekoladowa
Opis przygotowaniaczas przygotowania: > 90 min
1. Zrobić ciasto: mąkę, posiekać z masłem, dodać cukier puder, przetarte przez sitko żółtka i wanilię. Szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. 2. Odłożyć 1/4 ciasta, resztę rozwałkować na owalny placek. przełożyć na przykrytą pergaminem blachę. Brzegi placka posmarować roztrzepanym jajkiem, dokleić do nich ozdobny wałeczek uformowany z odłożonego ciasta. Powierzchnię wałeczka posmarować pozostałym jajkiem. Upiec na złoty kolor w temp. 200°C. Gorący mazurek zsunąć na deseczkę. 3. Zrobić kajmak: ciągle mieszając gotować śmietankę z cukrem, aż masa zgęstnieje (kajmak jest gotowy, gdy kropla spuszczona na talerzyk nie rozlewa się). Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Dodać miękkie masło i wanilię, ucierać jeszcze przez chwilę. Szybko polać przestudzony mazurek. Udekorować czekoladowymi jajkami i stopionymi polewami.
www.smaker.pl