KAJMAKOWA PISANKA - przepis :) - Instrukcja.pl

KAJMAKOWA PISANKA - przepis :)

KAJMAKOWA PISANKA - przepis :)

Podobne instrukcje

Jak zrobić pizzę jak Pizza Hut?

Od: Agnisia
Liczba wyświetleń: 14003

Jak przygotować drinka Cuba Libre?

Od:
Liczba wyświetleń: 9761

Jak przygotować drinka Majito?

Od: instrukcjaPL
Liczba wyświetleń: 6357

Odsłon:  4183  Data dodania:  2009-04-12 20:24:19 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?

Opis:

Składnikidla >6 osób

30 dag mąki krupczatki,
20 dag masła,
1 jajko,
10 dag cukru pudru,
3 gotowane żółtka,
rdzeń z 1 laski wanilii,
2 szklanki kremówki,
40 dag cukru,
5 dag masła,
rdzeń z połowy laski wanilii,
czekoladowe jajka,
jasna i ciemna polewa czekoladowa

Opis przygotowaniaczas przygotowania: > 90 min

1. Zrobić ciasto: mąkę, posiekać z masłem, dodać cukier puder, przetarte przez sitko żółtka i wanilię. Szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. 2. Odłożyć 1/4 ciasta, resztę rozwałkować na owalny placek. przełożyć na przykrytą pergaminem blachę. Brzegi placka posmarować roztrzepanym jajkiem, dokleić do nich ozdobny wałeczek uformowany z odłożonego ciasta. Powierzchnię wałeczka posmarować pozostałym jajkiem. Upiec na złoty kolor w temp. 200°C. Gorący mazurek zsunąć na deseczkę. 3. Zrobić kajmak: ciągle mieszając gotować śmietankę z cukrem, aż masa zgęstnieje (kajmak jest gotowy, gdy kropla spuszczona na talerzyk nie rozlewa się). Zdjąć z ognia, ucierać drewnianą łyżką, aż masa będzie miała gęstość śmietany. Dodać miękkie masło i wanilię, ucierać jeszcze przez chwilę. Szybko polać przestudzony mazurek. Udekorować czekoladowymi jajkami i stopionymi polewami.

www.smaker.pl

Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od

Brak instrukcji