Łosoś z rusztu
pyszny losos z rusztu
Odsłon: | 5281 | Data dodania: | 2009-02-09 17:21:00 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 1 kg tuszki łososia
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- olej lub oliwa z oliwek
- kilka liści sałaty
- natka pietruszki lub koperek
- zielony ogórek
- frytki lub pieczone ziemniaki
Tuszkę ryby opłukać, osuszyć, pokroić na porcje, posmarować sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, najlepiej białym, świeżo zmielonym, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Ułożyć kawałki łososia na natłuszczonej blasze, skropić olejem lub oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC, piec ok. 20 minut, aż ryba się lekko zrumieni. Ułożyć na liściach sałaty, udekorować gałązkami zieleniny, podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
- 1 kg tuszki łososia
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- olej lub oliwa z oliwek
- kilka liści sałaty
- natka pietruszki lub koperek
- zielony ogórek
- frytki lub pieczone ziemniaki
Tuszkę ryby opłukać, osuszyć, pokroić na porcje, posmarować sokiem wyciśniętym z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, najlepiej białym, świeżo zmielonym, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Ułożyć kawałki łososia na natłuszczonej blasze, skropić olejem lub oliwą z oliwek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170ºC, piec ok. 20 minut, aż ryba się lekko zrumieni. Ułożyć na liściach sałaty, udekorować gałązkami zieleniny, podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami.