Mouna - żydowskie ciasto
jak upiec tradycyjne żydowskie ciasto?
Odsłon: | 7396 | Data dodania: | 2008-12-05 10:40:12 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
500 g mąki,
130 g cukru,
7 g drożdży instant,
3 łyżki letniej wody,
7 łyżek mleka,
4 jajka,
ok. 130 g masła,
skórka z 1 pomarańczy,
6-8 łyżek dżemu,
W misce wymieszać połowę mąki, połowę cukru i drożdże. Dodać wodę i mleko i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
W drugiej misce połączyć 3 jajka z pozostałym cukrem, dodać masło, skórkę z pomarańczy i pozostałą mąkę i wymieszać.
Po godzinie oba ciasta połączyć i wyrabiać razem przez ok. 10 min. Odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Ciasto powtórnie zagnieść, podzielić na 2 części i z każdej uformować okrągły bochenek. W środku każdego bochenka zrobić zagłębienie, które napełnić dżemem. Zlepić brzegi.
Oba bochenki położyć na blasze i płytko ponacinać brzegi co 2 cm. Odstawić do wyrośnięcia. W między czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Bochenki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać wierzch cukrem. Piec przez 20 min.
Po ostygnięciu można je posypać cukrem pudrem.
500 g mąki,
130 g cukru,
7 g drożdży instant,
3 łyżki letniej wody,
7 łyżek mleka,
4 jajka,
ok. 130 g masła,
skórka z 1 pomarańczy,
6-8 łyżek dżemu,
W misce wymieszać połowę mąki, połowę cukru i drożdże. Dodać wodę i mleko i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 h.
W drugiej misce połączyć 3 jajka z pozostałym cukrem, dodać masło, skórkę z pomarańczy i pozostałą mąkę i wymieszać.
Po godzinie oba ciasta połączyć i wyrabiać razem przez ok. 10 min. Odstawić na 1 h do wyrośnięcia.
Ciasto powtórnie zagnieść, podzielić na 2 części i z każdej uformować okrągły bochenek. W środku każdego bochenka zrobić zagłębienie, które napełnić dżemem. Zlepić brzegi.
Oba bochenki położyć na blasze i płytko ponacinać brzegi co 2 cm. Odstawić do wyrośnięcia. W między czasie nagrzać piekarnik do 190 stopni. Bochenki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać wierzch cukrem. Piec przez 20 min.
Po ostygnięciu można je posypać cukrem pudrem.