Paluchy makowe
prosty przepis na pyszne paluchy z makiem
Odsłon: | 4890 | Data dodania: | 2009-02-09 00:43:32 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki: 275 g wody, 4 łyżki płynnego miodu, 500g pszennej mąki chlebowej, 1,5 łyżeczki drożdży instant, 2 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki miękkiego masła, 2-3 łyżki maku, 1 łyżeczka soli, 1 jajko roztrzepane + 1 łyżka mleka
Mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać mleko w proszku, sól, mak i drożdże. Wlać miód i wodę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Następnie umieścić ciasto w naczyniu, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 h. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę w kształcie palucha, kłaść na oprószonej mąką blasze, przykryć i pozostawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego!