Paluchy makowe - Instrukcja.pl

Paluchy makowe

prosty przepis na pyszne paluchy z makiem

Podobne instrukcje

Bułeczki codzienne

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 5331

Jak To Jest Zrobione - Pieczywo

Od: Torreador
Liczba wyświetleń: 6190

Odsłon:  4890  Data dodania:  2009-02-09 00:43:32 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?

Opis:


Składniki: 275 g wody, 4 łyżki płynnego miodu, 500g pszennej mąki chlebowej, 1,5 łyżeczki drożdży instant, 2 łyżki mleka w proszku, 2 łyżki miękkiego masła, 2-3 łyżki maku, 1 łyżeczka soli, 1 jajko roztrzepane + 1 łyżka mleka

Mąkę przesiać, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Dodać mleko w proszku, sól, mak i drożdże. Wlać miód i wodę, wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Następnie umieścić ciasto w naczyniu, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 h. Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę w kształcie palucha, kłaść na oprószonej mąką blasze, przykryć i pozostawić na 30 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Smacznego!
Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od mirelkus85

Sos pieczarkowy

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 69037

Pomidory z farszem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 8832

Sałatka z szynką

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 17395

Roladki z pangi

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 8950

Zawijańce z serem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 11493