Pieczone pierożki
malutkie pierożki z kapustą i grzybami
Odsłon: | 5531 | Data dodania: | 2009-02-09 19:06:36 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 25 dag mąki
- pół szklanki mleka
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- 12 dag masła
- sól i cukier
- farsz kapuściano-grzybowy jak na pierogi lub uszka
Z przesianej mąki, półtora jajka (pół jajka zostawić do posmarowania pierożków), łyżka masła, roztartych drożdży, szczypta soli i łyżeczka cukru wyrobić ciasto, rozwałkować. Utrzeć resztę masła, położyć na cieście, przykryć wystającymi rogami ciasta, rozwałkować, powtórzyć. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, na każdym położy farsz, złożyć i skleić przeciwległe rogi. Posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, ułożyć na blasze, piec w 210ºC, aż pierożki się zrumienią.
- 25 dag mąki
- pół szklanki mleka
- 2 dag drożdży
- 2 jajka
- 12 dag masła
- sól i cukier
- farsz kapuściano-grzybowy jak na pierogi lub uszka
Z przesianej mąki, półtora jajka (pół jajka zostawić do posmarowania pierożków), łyżka masła, roztartych drożdży, szczypta soli i łyżeczka cukru wyrobić ciasto, rozwałkować. Utrzeć resztę masła, położyć na cieście, przykryć wystającymi rogami ciasta, rozwałkować, powtórzyć. Rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty, na każdym położy farsz, złożyć i skleić przeciwległe rogi. Posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, ułożyć na blasze, piec w 210ºC, aż pierożki się zrumienią.
korneliaala, 2011-02-07 19:20:18
robiłam ,bardzo dobre!!!!
Agnisia, 2011-02-16 21:25:53
Również, polecam! dzięki za przepis:)
« poprzednia 1 następna »