Piernik z jabłkami
Łatwo i szybko
Odsłon: | 6353 | Data dodania: | 2009-02-08 10:06:40 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
1 kg jabłek1 szklanka cukru,1 cukier waniliowy,2 szklanki mąki z czubkiem,3 łyżki kakao,3 jajka (może być 4),4 łyżki stopionej margaryny,1 łyżka oleju,1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody
można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy) Przepis: Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
można dodać bakalie (np. rodzynki, orzechy) Przepis: Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić na 1 - 1,5 godziny.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i kakaem. Dodać do jabłek. Następnie dodać roztrzepane żółtka, margarynę i olej. Wszystko wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek oraz bakalie np. rodzynki, orzechy. Ciasto przełożyć na dużą tortownicę lub blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.