Pierogowe rogaliki
domowe rogaliki z nadzieniem jabłkowym
Odsłon: | 4903 | Data dodania: | 2009-02-08 10:09:28 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
1/4 paczki drożdży (rozrobić w mleku i cukrze, aby wyrosły),2 jajka (z jednego jajka zostawić białko do smarowania rogalików),2 - 4 łyżki śmietany,1/2 kostki smalcu,1/2 kostki margaryny (np. Kasia),mniej niż 1 kg mąki (ja sypię na oko tak, aby konsystencja ciasta była dobra do formowania pierożków),2 duże jabłka - pokroić na cząstki, które będą nadzieniem
Przepis:
Wsypać mąkę oraz resztę składników. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże.
Wszystko razem wygnieść (starać się robić to jak najkrócej), aby
otrzymać jednolitą masę. Kule ciasta włożyć do lodówki na około 1
godzinę.
Po tym czasie formować pierożki z nadzieniem jabłkowym. Każdą wierzchnią stronę pierożka zanurzyć w białku i cukrze. Piecze się dosyć krótko, do zarumienienia. Najlepsze są ciepłe, zaraz po wyjęciu z piecyka.
Po tym czasie formować pierożki z nadzieniem jabłkowym. Każdą wierzchnią stronę pierożka zanurzyć w białku i cukrze. Piecze się dosyć krótko, do zarumienienia. Najlepsze są ciepłe, zaraz po wyjęciu z piecyka.