Pierożki z makiem
Przepis na pyszne świąteczne pierożki
Opis:
Ciasto pierogowe - zupełnie zwyczajne, jak np. z tego przepisu
Nadzienie -
15 dkg maku - sparzonego i zmielonego,
3-4 łyżki miodu,
5 dkg masła,
2-3 łyżki cukru pudru,
pół szklanki rodzynek,
pół szklanki mielonych migdałów,
łyżka skórki pomarańczowej
Masło rozpuścić z miodem, wlać do maku. Wymieszać z cukrem pudrem i bakaliami (można dodać więcej cukru jeżeli nadzienie będzie za mało słodkie).
Nadzienie -
15 dkg maku - sparzonego i zmielonego,
3-4 łyżki miodu,
5 dkg masła,
2-3 łyżki cukru pudru,
pół szklanki rodzynek,
pół szklanki mielonych migdałów,
łyżka skórki pomarańczowej
Masło rozpuścić z miodem, wlać do maku. Wymieszać z cukrem pudrem i bakaliami (można dodać więcej cukru jeżeli nadzienie będzie za mało słodkie).