Przepis na pierniczki i lukier
Odsłon: | 10166 | Data dodania: | 2008-12-19 08:04:23 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
lukier, pierniczków, przepis, piernik, pierniki, zdobienie, pierników, pierniczki, święta, lepienie
Opis:
Przepis na pierniczki, wg. którego zawsze wychodzą piękne i smakowite! 2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 100 g zmielonych migdałów (można kupić gotowe) 2 jajka 8 łyżeczek cukru (płaskich) 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżki miodu (najlepiej płynnego, więc trzeba roztopić, jeśli mamy gęsty) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia Miękkie masło (więc trzeba trochę rozpuścić w garnuszku) ubić z cukrem i jajkami, dodać mąkę zmieszaną z przyprawą piernikową, proszkiem do pieczenia, migdałami i miodem. Zagnieść ciasto, schłodzić trochę w lodówce (ok. 10-15 min). Ciasto niezyt cienko rozwałkować, wycinać foremkami porządane kształty. Pierniczki piec w 180 stopniach przez ok. 20 min. Przepis na lukier do pierniczków: barwniki spożywcze 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 7 łyżeczek cukru pudru (mogą być kopiaste) 1 łyżka soku z cytryny Cukry utrzeć z łyżką soku na gładką masę, podzielić na porcje (czyli jakie chcemy kolory), a do każdej porcji dodać 3 krople barwnika, wymieszać. Przybrać według upodobań :)