Puree z marchewki
pyszne mjarchewkowe puree
Odsłon: | 6317 | Data dodania: | 2009-02-09 09:58:01 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki: 6 dużych marchwi, 1 łyżka oliwy, 1 papryczka chili, 2
ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego imbiru, sok z 1 cytryny, 100 g
greckiego jogurtu, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości. Zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę. Papryczkę pozbawić pestek, posiekać i wrzucić na oliwę. Dodać posiekane ząbki czosnku i imbir. Smażyć około minuty, dodać marchewkę i sok z cytryny. Smażyć około 5 minut do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, dodać jogurt, sól, pieprz, wymieszać. Posypać pietruszką. Smacznego!
Marchewki obrać, umyć, pokroić na kawałki, ugotować do miękkości. Zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę. Papryczkę pozbawić pestek, posiekać i wrzucić na oliwę. Dodać posiekane ząbki czosnku i imbir. Smażyć około minuty, dodać marchewkę i sok z cytryny. Smażyć około 5 minut do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Zdjąć patelnię z ognia, dodać jogurt, sól, pieprz, wymieszać. Posypać pietruszką. Smacznego!