Roladki bakłażanowe
Pyszne roladki z bakłażanem
Odsłon: | 4710 | Data dodania: | 2009-02-08 21:40:56 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
roladki, bakłażanowe
Opis:
dwa duże bakłażany,
6 łyżek oliwy z oliwek,
masło
120 g cebuli,
1 duży ząbek czosnku,
100 g ugotowanego ryżu,
200 g papryki,
300 g pomidorów,
70 g sera kefalotyri, pecorino lub fety,
2 łyżki posiekanej pietruszki natki,
sól i ostry pieprz lub chilli w proszku
Bakłazany pokroić wzdłuż na paski ok. 1 cm grubości i ułozyć w naczyniu z osoloną wodą. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną drobno paprykę, pieprz lub chilli i smażyć około 5 minut. Dodać połowę pomidorów i łyżkę pietruszki natki. Ostudzić po czym wymieszać z ryżem i serem i doprawić do smaku.
6 łyżek oliwy z oliwek,
masło
120 g cebuli,
1 duży ząbek czosnku,
100 g ugotowanego ryżu,
200 g papryki,
300 g pomidorów,
70 g sera kefalotyri, pecorino lub fety,
2 łyżki posiekanej pietruszki natki,
sól i ostry pieprz lub chilli w proszku
Bakłazany pokroić wzdłuż na paski ok. 1 cm grubości i ułozyć w naczyniu z osoloną wodą. Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną drobno paprykę, pieprz lub chilli i smażyć około 5 minut. Dodać połowę pomidorów i łyżkę pietruszki natki. Ostudzić po czym wymieszać z ryżem i serem i doprawić do smaku.
Bakłażany osuszyć na ręczniku papierowym (zostawić około pół szklanki osolonej wody), rozgrzać oliwę i smażyć z obu stron aż plastry się zarumienią. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na każdy plaster bakłażana nakładać nadzienie i zwijać w roladki. Ułożyć je w naczyniu, na wierzch wyłozyć pozostałą część pomidorów i plasterki masła oraz wlać osoloną wodę, tak by mniej więcej zakrywała roladki do połowy. Naczynie owinąć szczelnie folią aluminiową i zapiekać w temperaturze 180 stopni około 20-25 minut. Podawać gorące z chlebem i sosem tzatziki.