Szarlotka z serkiem
przepis na szarlotkę z serkiem waniliowym.
Odsłon: | 7220 | Data dodania: | 2009-02-08 10:43:21 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
3 szklanki mąki1 opakowanie serka waniliowego (400 g)1,5 kostki margarynycukier waniliowy (duża porcja)3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniawiórki kokosowe lub bułka tarta do posypania ciasta przed pieczeniem1,5 kg jabłek - "szarej renety"cynamon i cukier waniliowy do posypania jabłekcukier puder do posypania ciasta po upieczeniu (lub lukier do polania ciasta)
Przepis:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać serek, margarynę, cukier
waniliowy i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie części: na spód
2/3 ciasta, na wierzch - 1/3.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta. Ciasto posypać małą ilością wiórków kokosowych lub tartą bułką (około 2 łyżki). Następnie ułożyć połówki lub ćwiartki obranych jabłek, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Przełożyć pozostałą część ciasta. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Uwaga! Ciasto bez użycia jajek.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć większą część ciasta. Ciasto posypać małą ilością wiórków kokosowych lub tartą bułką (około 2 łyżki). Następnie ułożyć połówki lub ćwiartki obranych jabłek, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Przełożyć pozostałą część ciasta. Piec 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Uwaga! Ciasto bez użycia jajek.