Szybkie i proste dania - Instrukcja.pl

Szybkie i proste dania

Jak ułożyć jadłospis na przyjęcie?
Odsłon:  17015  Data dodania:  2008-12-09 00:58:25 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:

Opis:

krok 1

Atrakcyjność przyjęcia nie polega na podaniu dużej ilości potraw i napojów, zwłaszcza wymyślnych. Objadanie się do przesytu może spowodować ospałość, nie sprzyja prowadzeniu rozmów i dobrej zabawie. Ponadto, nadmiar jedzenia i trunków naraża gospodarzy na zbytnie koszty i spory wysiłek. Zdarza się też, że na przyjęciu zostaje dużo potraw, które potem gospodarze muszą zjadać "na siłę", aby się nie zmarnowały.
krok 2

Istotną sprawą jest strona finansowa przyjęcia. Przed przystąpieniem do planowania jadłospisu trzeba przynajmniej orientacyjnie ustalić wielkość kwoty przeznaczonej na przyjęcie, a później dostosować do tego rodzaje potraw i napojów.
krok 3

Chociaż przyjęła się pewna swoboda w doborze potraw, to jednak charakter posiłku powinien być dostosowany do pory przyjęcia, tzn. przypominać posiłek codzienny spożywany o tej samej porze, np. nie będzie właściwe przyjęcie "na słodko" w porze obiadowej.
krok 4

W skład obiadu, kolacji mogą wchodzić następujące rodzaje potraw: przekąski zimne, przekąski gorące, zupa, danie gorące "główne", deser, ciasta oraz napoje, owoce i słodycze. Potrawy podaje się w takiej kolejności, w jakiej zostały wyżej wymienione, a jeżeli w jadłospisie nie przewidziano którejś z nich, to kolejność podawania pozostaje bez zmian.
krok 5

Na proszony obiad najczęściej podaje się zimne przekąski, zupę, drugie danie, deser, ciasta, owoce, natomiast na kolację – zimne i gorące przekąski, ciasto i owoce.
krok 6

Na tzw. małym przyjęciu wystarczy podać jeden rodzaj potraw, np. zimne przekąski lub danie gorące, które można uzupełnić deserem lub ciastem.
krok 7

Urozmaicenie jadłospisu zwiększa atrakcyjność przyjęcia; dobrze więc przygotować w niewielkich ilościach kilka różnych potraw, np. przekąsek albo kilka dodatków do potrawy głównej.
krok 8

Na podwieczorek albo spotkanie z przyjaciółmi "na kawę" czy "na herbatę" przygotowuje się potrawy słodkie: desery zimne i gorące, ciasta, owoce, słodycze.
krok 9

Na przyjęciu w formie stołu-bufetu planuje się wyłącznie potrawy spożywane bez użycia noża.
Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od soltys

ciasteczka owsiane

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 1966

zdrowe przepisy

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 2017

Szybkie i proste dania

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 17015

Dla puszystych

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 1947

Bezpieczeństwo w Internecie

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 2033