Tajski pudding ryżowy z mango
Azjatycki deser
Odsłon: | 5568 | Data dodania: | 2009-02-08 21:25:35 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Tajski pudding ryżowy z mango:
1 szklanka kleistego ryżu,
1 szklanka mleka kokosowego,
2/3 szklanki cukru,
pół łyżeczki soli,
mango
Ryż gotujemy na wolnym ogniu w ok. pół szklance wody 20 min. mieszając i uważając żeby się nie przypalił. Ryż musi wchłonąć całą wodę. Mleko kokosowe mieszamy z solą i cukrem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty. Wrzącą polewą zalewamy ugotowany ryż, mieszamy i przykrywamy szczelnie. Zostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Możemy pomieszać ryż od czasu do czasu - musi wchłonąć cały płyn. Podajemy z kawałkami dojrzałego mango.