Tatar z łososia
przepyszny tatar ze świeżego łososia
Opis:
Składniki:
- filet ze świeżego łososia (co najmniej 1/2 kg) , bez skóry
- 1-2 cebule
- kilka ogórków konserwowych
- żółtko
- sól
- pieprz
- ew. przyprawa maggi (nie dodawałam)
Łososia zemleć w maszynce używając sitka o dużych oczkach lub drobniutko pokroić (ja kroiłam) , dodać żółtko , drobno posiekaną cebulę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem i dobrze wymieszać , schłodzić.
Tatar ma być zecydowanie posolony. Dobrze jest też filet łososia wcześniej zasolić i zostawić na 2 - 3 dni , dopiero potem przygotować tak , jak podaje przepis , oczywiście wtedy dodać już tylko troszkę soli.
- filet ze świeżego łososia (co najmniej 1/2 kg) , bez skóry
- 1-2 cebule
- kilka ogórków konserwowych
- żółtko
- sól
- pieprz
- ew. przyprawa maggi (nie dodawałam)
Łososia zemleć w maszynce używając sitka o dużych oczkach lub drobniutko pokroić (ja kroiłam) , dodać żółtko , drobno posiekaną cebulę i ogórki. Doprawić solą , pieprzem i dobrze wymieszać , schłodzić.
Tatar ma być zecydowanie posolony. Dobrze jest też filet łososia wcześniej zasolić i zostawić na 2 - 3 dni , dopiero potem przygotować tak , jak podaje przepis , oczywiście wtedy dodać już tylko troszkę soli.