Tort "American Beauty"
Tort Serce z płatkami róży.
Odsłon: | 6844 | Data dodania: | 2009-02-06 23:38:26 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
Opis:
Tort "American Beauty"
Tort Serce z płatkami róży. Z konfiturą malinową i kremem z serka śmietankowego.
Składniki:
• 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka, o temperaturze pokojowej
• 1 szklanka (160 g) cukru pudru
• 1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
• 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki (160 g) konfitury malinowej
Krem:
• 500 g serka śmietankowego Philadelphia (cream cheese), o temperaturze pokojowej
• 1/3 szklanki (80 ml) mleka
• 1/3 szklanki (55 g) cukru pudru (dałam znacznie więcej, około 3/4 szklanki)
Dekoracja: 3 świeże róże (2 białe i 1 czerwona)
Forma w kształcie serca o szerokości i wysokości 25 cm (o pojemności 2 litry) lub forma okrągła o średnicy 20 cm, posmarowane masłem i wyłożone folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami a następnie bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut na złoty kolor, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący.Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.Mikserem ubijać serek śmietankowy razem z cukrem pudrem i mlekiem przez około 5 minut, aż będzie puszysty.Ciasto przekroić poziomo na 2 części, dolną część posmarować konfiturą malinową i połową kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i wysmarować je drugą połową kremu. Wstawić do lodówki. Przed samym podaniem udekorować tort płatkami róży.
Tort Serce z płatkami róży. Z konfiturą malinową i kremem z serka śmietankowego.
Składniki:
• 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka, o temperaturze pokojowej
• 1 szklanka (160 g) cukru pudru
• 1/3 szklanki (50 g) mąki pszennej
• 1/3 szklanki (50 g) mąki ziemniaczanej
• 1/2 szklanki (160 g) konfitury malinowej
Krem:
• 500 g serka śmietankowego Philadelphia (cream cheese), o temperaturze pokojowej
• 1/3 szklanki (80 ml) mleka
• 1/3 szklanki (55 g) cukru pudru (dałam znacznie więcej, około 3/4 szklanki)
Dekoracja: 3 świeże róże (2 białe i 1 czerwona)
Forma w kształcie serca o szerokości i wysokości 25 cm (o pojemności 2 litry) lub forma okrągła o średnicy 20 cm, posmarowane masłem i wyłożone folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami a następnie bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut na złoty kolor, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący.Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.Mikserem ubijać serek śmietankowy razem z cukrem pudrem i mlekiem przez około 5 minut, aż będzie puszysty.Ciasto przekroić poziomo na 2 części, dolną część posmarować konfiturą malinową i połową kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i wysmarować je drugą połową kremu. Wstawić do lodówki. Przed samym podaniem udekorować tort płatkami róży.