Tortilla
Odsłon: | 5407 | Data dodania: | 2009-02-08 21:49:51 |
Opis:
Tortilla:
(przepis na 12 placków)
pół litra mleka,
łyżeczka soli,
5 dkg masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
około pół kg mąki (tyle ile zabierze ciasto)
Mleko
pogrzewamy z masłem, aż masło się rozpuści. Do ciepłego mleka z masłem
dodajemy sól i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo mąkę mieszając
aż powstanie dosyć gęste ciasto. Dokładnie wyrabiamy - ciasto powinno
być gładkie i elastyczne (i nie kleić się do rąk ;)). Formujemy kulę i
zostawiamy na około 30 min. przykrytą ściereczką. Kulę dzielimy na 12
równych części i formujemy z nich kulki. Znowu zostawiamy na co
najmniej 30 min. Każdą kulkę wałkujemy cienko i smażymy na mocno
rozgrzanej suchej patelni ok. 20 sekund z każdej strony.
Jeżeli
chcecie przygotować tortille wcześniej, po usmażeniu ich możecie
przechowywać placki zawinięte w foliowy worek w lodówce, a przed samym
użyciem podgrzać przez kilka sekund na suchej patelni. Dzięki temu
odzyskują świeżość i elastyczność.