Zalewajka
zupa z kiełbasą
Odsłon: | 6043 | Data dodania: | 2009-02-09 10:17:39 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków, 2 szklanki wywaru z szynki albo białej kiełbasy, 15
dag wędzonego boczku lub kiełbasy, włoszczyzna (bez kapusty), łyżka
oleju, 2 duże cebule, 4 - 5 ząbków czosnku, kilka suszonych grzybów,
butelka lub słoik białego barszczu, majeranek, pieprz, sól.
SPOSÓB WYKONANIA:
W wywarze z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki (dość
długo, aby się trochę rozgotowały, bo zupa powinna być gęsta). Grzyby
namoczyć w małej ilości wody i pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z
grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Gdy warzywa będą miękkie
wyjąć je. Na patelni rozgrzać tłuszcz, zrumienić cebulę pokrojoną w
kostkę oraz pokrojony boczek lub kiełbasę. Dodać do ziemniaków, wlać
barszcz biały, chwilę gotować. Przyprawić zupę solą, pieprzem,
majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem.