zdrowe przepisy - Instrukcja.pl

zdrowe przepisy

Jakie owoce i warzywa jeść, aby być zdrowym?
Odsłon:  5375  Data dodania:  2008-12-09 00:59:21 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:

Opis:

krok 1

Do najzasobniejszych w witaminę C warzyw zaliczamy: kapustę, kalarepę, jarmuż, koper, nać pietruszki, botwinę, szczypior, szczaw. Do najzasobniejszych w witaminę C owoców zaliczamy: porzeczki, truskawki, poziomki, maliny, agrest, jeżyny, czarne jagody.
krok 2

Warzywa bogate w prowitaminę A to: szpinak, koper, nać pietruszki, botwina, dynia, marchew, pomidory, rzepa. Z owoców to: morele, melony, wiśnie, czereśnie.
krok 3

Warzywa i owoce zawierają pewne pokłady witamin z grupy B.
krok 4

Witaminy pełnią w naszym organizmie szereg ważnych funkcji fizjologicznych. W warzywach i owocach występują prawie wszystkie składniki mineralne niezbędne dla rozwoju i życia naszego organizmu.
krok 5

Ważnym składnikiem warzyw i owoców jest błonnik, który ułatwia wydalanie z organizmu niestrawionego pokarmu. Warzywa bogate w błonnik to min.: kalafiory, kapusta, brokuły, brukselka, groch, fasola, natomiast owoce to np. jabłka, grejpfrut.
krok 6

Niektóre gatunki warzyw i owoców zawierają duże ilości pektyn – substancji ułatwiających trawienie oraz posiadających pewne właściwości bakteriobójcze.
krok 7

Substancje smakowo – zapachowe zawarte w warzywach i owocach pobudzają wydzielanie soków trawiennych a tym samym regulują procesy przemiany materii.
Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od soltys

ciasteczka owsiane

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 5368

zdrowe przepisy

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 5375

Szybkie i proste dania

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 20457

Dla puszystych

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 5399

Bezpieczeństwo w Internecie

Od: soltys
Liczba wyświetleń: 5448