Ziemniaki faszerowane serowym farszem
pyszne ziemniaczki faszerowane serem
Odsłon: | 8212 | Data dodania: | 2009-02-09 19:02:27 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 8 jednakowej wielkości ziemniaków
- 2 cebule
- 5 dag masła
- 5 dag startego żółtego sera
- olej
- sól i pieprz
Dokładnie oczyszczone, wyszorowane szczoteczką i opłukane ziemniaki zalej wrzątkiem, posól, gotuj 20 minut, odlej wodę, ostudź, zetnij wierzch, małą łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę o grubości 1,5 cm. Obraną cebulę i miąższ ziemniaków posiekaj, podsmaż na patelni na lekko rozgrzanym maśle, dodaj ser, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, farszem napełnij wydrążone ziemniaki. Ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem, przykryj odkrojoną czapeczką, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC, piecz 15-20 minut, podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika z sałatą, np. rukolą czy pomidorami.
- 8 jednakowej wielkości ziemniaków
- 2 cebule
- 5 dag masła
- 5 dag startego żółtego sera
- olej
- sól i pieprz
Dokładnie oczyszczone, wyszorowane szczoteczką i opłukane ziemniaki zalej wrzątkiem, posól, gotuj 20 minut, odlej wodę, ostudź, zetnij wierzch, małą łyżeczką wydrąż miąższ, pozostawiając ściankę o grubości 1,5 cm. Obraną cebulę i miąższ ziemniaków posiekaj, podsmaż na patelni na lekko rozgrzanym maśle, dodaj ser, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, farszem napełnij wydrążone ziemniaki. Ułóż je na blasze wyłożonej folią aluminiową posmarowaną olejem, przykryj odkrojoną czapeczką, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190ºC, piecz 15-20 minut, podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika z sałatą, np. rukolą czy pomidorami.