Zupa pomidorowa z pulpecikami
pyszna pomidorowa
Odsłon: | 7062 | Data dodania: | 2009-02-09 16:55:25 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 50 dag pomidorów w kartoniku lub świeżych
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 kostki bulionowe
- sól i pieprz
- 25 dag mielonego z drobiu
- jajko
- łyżka tartej bułki
- natka pietruszki
Pomidory umyć, pokroić, cebulę obrać, drobno posiekać, połączyć, dodać masło, podlać małą ilością wody, dusić razem 20 minut. Zestawić, przestudzić, przetrzeć przez sito, wlać 1,2 litra bulionu przyrządzonego z kostki, przyprawić do smaku. Na pulpeciki mięso mielone starannie połączyć z jajkiem i tartą bułką, przyprawić do smaku, wyrobić, uformować nieduże kulki, ugotować w posolonej wodzie lub przygotowanej zupie. Podawać pulpeciki razem z zupą pomidorową, można dodać ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki.
- 50 dag pomidorów w kartoniku lub świeżych
- cebula
- 2 łyżki masła
- 2 kostki bulionowe
- sól i pieprz
- 25 dag mielonego z drobiu
- jajko
- łyżka tartej bułki
- natka pietruszki
Pomidory umyć, pokroić, cebulę obrać, drobno posiekać, połączyć, dodać masło, podlać małą ilością wody, dusić razem 20 minut. Zestawić, przestudzić, przetrzeć przez sito, wlać 1,2 litra bulionu przyrządzonego z kostki, przyprawić do smaku. Na pulpeciki mięso mielone starannie połączyć z jajkiem i tartą bułką, przyprawić do smaku, wyrobić, uformować nieduże kulki, ugotować w posolonej wodzie lub przygotowanej zupie. Podawać pulpeciki razem z zupą pomidorową, można dodać ugotowany makaron, posypać posiekaną natką pietruszki.