Zupa szczawiowa
Przepis na pyszną zupę prosto z łąki:)
Odsłon: | 5177 | Data dodania: | 2009-02-08 18:34:55 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
Opis:
około 25 dkg włoszczyzny,
15 dkg szczawiu*,
parę młodych listków pokrzywy,
1,5 litra chudego bulionu (np. na kurzym skrzydełku),
kubeczek śmietany (najlepiej słodkiej 30%),
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz do smaku
Warzywa ugotować w bulionie. Szczaw i pokrzywę opłukać, oczyścić z korzonków, wrzucić do zupy i ugotować. Śmietankę rozmieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i wlać do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami z koperkiem.
15 dkg szczawiu*,
parę młodych listków pokrzywy,
1,5 litra chudego bulionu (np. na kurzym skrzydełku),
kubeczek śmietany (najlepiej słodkiej 30%),
2-3 łyżki mąki,
sól, pieprz do smaku
Warzywa ugotować w bulionie. Szczaw i pokrzywę opłukać, oczyścić z korzonków, wrzucić do zupy i ugotować. Śmietankę rozmieszać z mąką, zahartować gorącym wywarem i wlać do zupy. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniakami z koperkiem.