Żurek polski
przepis na zupę
Opis:
2 kawałki kiełbasy myśliwskiej2 kawałki kiełbasy jałowcowej150 g boczku wędzonegopół litra dobrego żurku2 średnie cebule2 ząbki czosnku2 kostki rosołowepieprzziele angielskieliść laurowyprzyprawa do żurkumajeranek
jajka (po jednym na porcję)
jajka (po jednym na porcję)
W 2,5 l wody rozpuścić kostkę rosołową. Dołożyć odkrojoną z boczku skórę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Dodać kiełbasę. Gdy będzie ugotowana, wyjąć. Do wywaru dodać zurek, czosnek, przyprawę do żurku, majeranek (ilość w zależności od upodobań smakowych). W międzyczasie podsmażyć na patelni cebulę i boczek pokrojone w kostę. Skwarki i wyjętą uprzednio kiełbasę dodać do zupy. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.