ciasteczka owsiane
Jak zrobić
Odsłon: | 5567 | Data dodania: | 2008-12-09 01:00:09 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
Opis:
* 1 ¼ kostki miękkiego masła lub margaryny,
* ¾ szklanki brązowego cukru,
* ½ szklanki cukru kryształu,
* 1 jajo
* 1 łyżeczka waniliowego olejku do ciasta,
* 1 ½ szklanki mąki pszennej,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* ½ łyżeczki soli,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
* 3 szklanki płatków owsianych.
krok 1
Nastaw piekarnik na temperaturę 190 stopni C, wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
krok 2
W dużej misce utrzyj masło lub margarynę z cukrem na puszystą masę,
krok 3
Dodaj jajo i olejek waniliowy i dobrze wetrzyj,
krok 4
W mniejszej misce połącz mąkę, sodę, sól i przyprawy korzenne,
krok 5
Dodaj składniki z małej miski, do cukru z masłem i dobrze wymieszaj wszystko razem,
krok 6
Dodaj płatki owsiane i wymieszaj,
krok 7
Nabieraj łyżką ciasto i kładź kulki na przygotowaną formę w dużych odległościach (około 7-8 cm), bo pod wpływem ciepła zwiększa swoją wielkość.
krok 8
Piecz 8-9 minut, jeśli chcesz, aby były do żucia, a 10-11 minut, jeżeli chcesz chrupiące.
krok 9
Po wyjęciu z piekarnika, poczekaj aż wystygną.
krok 10
Wystudzone, przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku
* ¾ szklanki brązowego cukru,
* ½ szklanki cukru kryształu,
* 1 jajo
* 1 łyżeczka waniliowego olejku do ciasta,
* 1 ½ szklanki mąki pszennej,
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
* ½ łyżeczki soli,
* 1 łyżeczka cynamonu,
* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
* 3 szklanki płatków owsianych.
krok 1
Nastaw piekarnik na temperaturę 190 stopni C, wyłóż formę do pieczenia papierem do pieczenia.
krok 2
W dużej misce utrzyj masło lub margarynę z cukrem na puszystą masę,
krok 3
Dodaj jajo i olejek waniliowy i dobrze wetrzyj,
krok 4
W mniejszej misce połącz mąkę, sodę, sól i przyprawy korzenne,
krok 5
Dodaj składniki z małej miski, do cukru z masłem i dobrze wymieszaj wszystko razem,
krok 6
Dodaj płatki owsiane i wymieszaj,
krok 7
Nabieraj łyżką ciasto i kładź kulki na przygotowaną formę w dużych odległościach (około 7-8 cm), bo pod wpływem ciepła zwiększa swoją wielkość.
krok 8
Piecz 8-9 minut, jeśli chcesz, aby były do żucia, a 10-11 minut, jeżeli chcesz chrupiące.
krok 9
Po wyjęciu z piekarnika, poczekaj aż wystygną.
krok 10
Wystudzone, przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku