Mięta & mojito
świeża mięta, cytryna (limonka)
Odsłon: | 7168 | Data dodania: | 2009-02-08 22:09:40 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
duża garść liści świeżej mięty,
cytryna lub limonka,
łyżeczka brązowego cukru trzcinowego,
około 10 ml syropu cukrowego (można zrobić w domu gotując wodę z cukrem w proporcji 1:1. Im dłuzej gotujemy, tym syrop będzie gęstszy),
rum (najlepiej biały),
woda sodowa,
kruszony lód
Wysoką szklankę napełnić liśćmi mięty, dodać cukier brązowy, 3-4 kawałki pokrojonej na ósemki cytryny lub limonki i rozgnieść, aż mięta zacznie intensywnie pachnieć. Dodać syrop cukrowy. Napełnić szklankę kruszonym lodem, dodać rum (około 40 ml) i dopełnić wodą sodową. Zamieszać wszystko. Ozdobić gałązką mięty i słomką.
cytryna lub limonka,
łyżeczka brązowego cukru trzcinowego,
około 10 ml syropu cukrowego (można zrobić w domu gotując wodę z cukrem w proporcji 1:1. Im dłuzej gotujemy, tym syrop będzie gęstszy),
rum (najlepiej biały),
woda sodowa,
kruszony lód
Wysoką szklankę napełnić liśćmi mięty, dodać cukier brązowy, 3-4 kawałki pokrojonej na ósemki cytryny lub limonki i rozgnieść, aż mięta zacznie intensywnie pachnieć. Dodać syrop cukrowy. Napełnić szklankę kruszonym lodem, dodać rum (około 40 ml) i dopełnić wodą sodową. Zamieszać wszystko. Ozdobić gałązką mięty i słomką.