Szybkie i proste dania
Jak ułożyć jadłospis na przyjęcie?
Odsłon: | 20486 | Data dodania: | 2008-12-09 00:58:25 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
Opis:
krok 1
Atrakcyjność przyjęcia nie polega na podaniu dużej ilości potraw i napojów, zwłaszcza wymyślnych. Objadanie się do przesytu może spowodować ospałość, nie sprzyja prowadzeniu rozmów i dobrej zabawie. Ponadto, nadmiar jedzenia i trunków naraża gospodarzy na zbytnie koszty i spory wysiłek. Zdarza się też, że na przyjęciu zostaje dużo potraw, które potem gospodarze muszą zjadać "na siłę", aby się nie zmarnowały.
krok 2
Istotną sprawą jest strona finansowa przyjęcia. Przed przystąpieniem do planowania jadłospisu trzeba przynajmniej orientacyjnie ustalić wielkość kwoty przeznaczonej na przyjęcie, a później dostosować do tego rodzaje potraw i napojów.
krok 3
Chociaż przyjęła się pewna swoboda w doborze potraw, to jednak charakter posiłku powinien być dostosowany do pory przyjęcia, tzn. przypominać posiłek codzienny spożywany o tej samej porze, np. nie będzie właściwe przyjęcie "na słodko" w porze obiadowej.
krok 4
W skład obiadu, kolacji mogą wchodzić następujące rodzaje potraw: przekąski zimne, przekąski gorące, zupa, danie gorące "główne", deser, ciasta oraz napoje, owoce i słodycze. Potrawy podaje się w takiej kolejności, w jakiej zostały wyżej wymienione, a jeżeli w jadłospisie nie przewidziano którejś z nich, to kolejność podawania pozostaje bez zmian.
krok 5
Na proszony obiad najczęściej podaje się zimne przekąski, zupę, drugie danie, deser, ciasta, owoce, natomiast na kolację – zimne i gorące przekąski, ciasto i owoce.
krok 6
Na tzw. małym przyjęciu wystarczy podać jeden rodzaj potraw, np. zimne przekąski lub danie gorące, które można uzupełnić deserem lub ciastem.
krok 7
Urozmaicenie jadłospisu zwiększa atrakcyjność przyjęcia; dobrze więc przygotować w niewielkich ilościach kilka różnych potraw, np. przekąsek albo kilka dodatków do potrawy głównej.
krok 8
Na podwieczorek albo spotkanie z przyjaciółmi "na kawę" czy "na herbatę" przygotowuje się potrawy słodkie: desery zimne i gorące, ciasta, owoce, słodycze.
krok 9
Na przyjęciu w formie stołu-bufetu planuje się wyłącznie potrawy spożywane bez użycia noża.
Atrakcyjność przyjęcia nie polega na podaniu dużej ilości potraw i napojów, zwłaszcza wymyślnych. Objadanie się do przesytu może spowodować ospałość, nie sprzyja prowadzeniu rozmów i dobrej zabawie. Ponadto, nadmiar jedzenia i trunków naraża gospodarzy na zbytnie koszty i spory wysiłek. Zdarza się też, że na przyjęciu zostaje dużo potraw, które potem gospodarze muszą zjadać "na siłę", aby się nie zmarnowały.
krok 2
Istotną sprawą jest strona finansowa przyjęcia. Przed przystąpieniem do planowania jadłospisu trzeba przynajmniej orientacyjnie ustalić wielkość kwoty przeznaczonej na przyjęcie, a później dostosować do tego rodzaje potraw i napojów.
krok 3
Chociaż przyjęła się pewna swoboda w doborze potraw, to jednak charakter posiłku powinien być dostosowany do pory przyjęcia, tzn. przypominać posiłek codzienny spożywany o tej samej porze, np. nie będzie właściwe przyjęcie "na słodko" w porze obiadowej.
krok 4
W skład obiadu, kolacji mogą wchodzić następujące rodzaje potraw: przekąski zimne, przekąski gorące, zupa, danie gorące "główne", deser, ciasta oraz napoje, owoce i słodycze. Potrawy podaje się w takiej kolejności, w jakiej zostały wyżej wymienione, a jeżeli w jadłospisie nie przewidziano którejś z nich, to kolejność podawania pozostaje bez zmian.
krok 5
Na proszony obiad najczęściej podaje się zimne przekąski, zupę, drugie danie, deser, ciasta, owoce, natomiast na kolację – zimne i gorące przekąski, ciasto i owoce.
krok 6
Na tzw. małym przyjęciu wystarczy podać jeden rodzaj potraw, np. zimne przekąski lub danie gorące, które można uzupełnić deserem lub ciastem.
krok 7
Urozmaicenie jadłospisu zwiększa atrakcyjność przyjęcia; dobrze więc przygotować w niewielkich ilościach kilka różnych potraw, np. przekąsek albo kilka dodatków do potrawy głównej.
krok 8
Na podwieczorek albo spotkanie z przyjaciółmi "na kawę" czy "na herbatę" przygotowuje się potrawy słodkie: desery zimne i gorące, ciasta, owoce, słodycze.
krok 9
Na przyjęciu w formie stołu-bufetu planuje się wyłącznie potrawy spożywane bez użycia noża.