Zrazy z kurczaka
Przepyszne zrazy z kurczaka
Odsłon: | 7318 | Data dodania: | 2009-02-09 00:29:12 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 60 dag mięsa z kurczaka
- 10 dag czerstwej bułki
- ok. 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 10 dag pieczarek
- kawałek cebuli
- sól
- pieprz
- mąka
Mięso zemleć razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Dodać stopione masło , jajko , pieprz , sól i dobrze wyrobić. Pieczarki oraz cebulę drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawić solą i pieprzem. Masę mięsną podzielić na porcje. Każdą z nich rozpłaszczać na zwilżonej dłoni , na środek nakładać trochę farszu pieczarkowego , formować podłużne zrazy , obtaczać w mące i smażyć na rumiano. Następnie układać w żaroodpornym naczyniu i wstawić jeszcze na 10 minut do gorącego piekarnika.
- 60 dag mięsa z kurczaka
- 10 dag czerstwej bułki
- ok. 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 10 dag pieczarek
- kawałek cebuli
- sól
- pieprz
- mąka
Mięso zemleć razem z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką. Dodać stopione masło , jajko , pieprz , sól i dobrze wyrobić. Pieczarki oraz cebulę drobno posiekać i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyprawić solą i pieprzem. Masę mięsną podzielić na porcje. Każdą z nich rozpłaszczać na zwilżonej dłoni , na środek nakładać trochę farszu pieczarkowego , formować podłużne zrazy , obtaczać w mące i smażyć na rumiano. Następnie układać w żaroodpornym naczyniu i wstawić jeszcze na 10 minut do gorącego piekarnika.