Opublikowano Dodaj komentarz

Truskawki w roli głównej

Truskawka to owoc niezwykle popularny, który można spotkać praktycznie wszędzie. W Polsce pojawia się na początku czerwca i owocuje do późnego sierpnia. Jeśli zatem kalendarzowe lato zbliża się wielkim krokami, wiedz, że kobiałki wypełnione po brzegi dorodnymi, czerwonymi truskawkami to jedynie kwestia niedługiego czasu!

Truskawki ­– historia i ich właściwości

Truskawki to owoce, których historia jest dość krótka. Powstały przypadkowo w XVIII wieku poprzez skrzyżowanie poziomki wirginijskiej z odmianą chilijską. Obecnie truskawki popularnością wygrywają z poziomkami znacznie, a ich światowa produkcja wynosi około 4 milionów ton!

Czy warto jeść truskawki? Jak najbardziej! Są one źródłem wielu witamin, takich jak: C, B1, B2, PP oraz A. Ponadto w truskawkach znajdziemy „witaminę młodości” E oraz wapń, mangan, cynk, żelazo, potas i fosfor. Wszystkie te składniki odpowiadają m.in. za:

  • wzmocnienie układu kostnego oraz zębów;
  • zapobieganie chorobom, takim jak anemia czy nowotwory;
  • polepszenie pracy mięśni;
  • stabilizację stężenia cukru we krwi;
  • efektywniejsze spalenie węglowodanów i tłuszczów;
  • poprawienie kondycji włosów;
  • zdrowszy i atrakcyjniejszy wygląd cery.

Przepyszne przepisy z truskawkami

Szukasz truskawkowych inspiracji? Świetnie trafiłeś! Poniżej znajdziesz cztery pyszne propozycji na dania z truskawkami w roli głównej:

Wybór będzie bardzo trudny, więc proponujemy inne rozwiązanie. Skosztujcie wszystkich przepisów, bo… wszystkie są PRZE-PY-SZNE! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *