Karp świąteczny
Jak przygotować?
Odsłon: | 6347 | Data dodania: | 2008-12-08 15:01:16 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Tagi:
Opis:
Składniki:
1,5 kg karpia,
sól, pieprz
jajko,
tarta bułka,
oliwa
Przygotowanie:
Karpia sprawić, umyć, odciąć płetwy, ogon i łeb (przydadzą się na zupę rybną lub galaretę). Pokroić na dzwonka, lekko osolić (nie należy trzymać zbyt długo w soli). Każdy kawałek maczać w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, kłaść rybę na wrzący tłuszcz i zrumienić najpierw z jednej, potem z drugiej strony na złoty kolor.
Karpia przełożyć do rondla lub żaroodpornego naczynia, wstawić do ciepłego piekarnika, żeby powoli doszedł.
Usmażonej ryby nie należy przykrywać w rondlu gdyż panierka może namoknąć i odpaść od karpia.
1,5 kg karpia,
sól, pieprz
jajko,
tarta bułka,
oliwa
Przygotowanie:
Karpia sprawić, umyć, odciąć płetwy, ogon i łeb (przydadzą się na zupę rybną lub galaretę). Pokroić na dzwonka, lekko osolić (nie należy trzymać zbyt długo w soli). Każdy kawałek maczać w rozbitym jajku, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, kłaść rybę na wrzący tłuszcz i zrumienić najpierw z jednej, potem z drugiej strony na złoty kolor.
Karpia przełożyć do rondla lub żaroodpornego naczynia, wstawić do ciepłego piekarnika, żeby powoli doszedł.
Usmażonej ryby nie należy przykrywać w rondlu gdyż panierka może namoknąć i odpaść od karpia.