Ciasto orzechowe
Odsłon: | 5061 | Data dodania: | 2009-01-02 14:02:08 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
CIASTO1/2 kg mąki (3 szklanki)1/2 kostki margaryny1/2 szklanki cukru pudru2 jajka2 łyżeczki miodu1 łyżeczka sody
POLEWA ORZECHOWA30 dag orzechów włoskich1/2 kostki margaryny2 łyżki miodu1/2 szklanki cukru
KREM1/2 litra mleka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki budyniu śmietankowego1 kostka masła2/3 szklanki cukru pudru Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - ciasto z polewą orzechową.
POLEWA ORZECHOWA30 dag orzechów włoskich1/2 kostki margaryny2 łyżki miodu1/2 szklanki cukru
KREM1/2 litra mleka2 łyżki mąki pszennej2 łyżki budyniu śmietankowego1 kostka masła2/3 szklanki cukru pudru Przepis na ciasto: Zagnieść ciasto z wszystkich składników. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na polewę orzechową: Margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier - wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty. Przepis na krem: Z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować "budyń". Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po trochu wystudzony "budyń". Utrzeć, aż będzie puszyste. Przekładanie ciasta: Ciasto - krem - ciasto z polewą orzechową.