Greckie chlebki pita
Dostępne w sklepach ale warto nauczyć się robić je samemu. Specjalnie dla sąsiadki :)
Odsłon: | 5014 | Data dodania: | 2009-02-20 13:39:48 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
SKŁADNIKI
0,5 kg maki
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
3 łyżki prawdziwej oliwy
łyżka drożdży
około 300 ml ciepłej wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i odłożyć jeszcze na 20 minut. Potem rozwałkować, tak aby nie były grubsze niż 0,5 cm. Posmarować oliwą i włożyć do gorącego piekarnika, nagrzanego do 250 C. Piec 10 minut.
0,5 kg maki
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
3 łyżki prawdziwej oliwy
łyżka drożdży
około 300 ml ciepłej wody
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Przesiać mąkę, wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Dodać ciepła wodę i oliwę. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i odłożyć jeszcze na 20 minut. Potem rozwałkować, tak aby nie były grubsze niż 0,5 cm. Posmarować oliwą i włożyć do gorącego piekarnika, nagrzanego do 250 C. Piec 10 minut.