Rarytasy rodem z PRL - Blok czekoladowy
Rarytasy rodem z PRL - Blok czekoladowy
Odsłon: | 7151 | Data dodania: | 2009-04-12 20:16:12 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
W czasach PRL polskie kobiety musiały same wymyślać sposoby, jak
dogodzić czymś słodkim rodzinie. Tak powstały przepisy na kryzysowe
słodycze. Prawdziwym hitem był blok czekoladowy i owsiane szyszki.
Przypominamy stare przepisy na te przysmaki.
lok (prawie) czekoladowy
kostka masła
szklanka skondensowanego, słodzonego mleka
1,5 szklanki mleka w proszku
4 czubate łyżki kakao
pół szklanki ulubionych orzechów
¾ szklanki cukru
2 opakowania (200 gram) herbatników
Do stopionego masła dodaj skondensowane mleko. Podgrzewaj cały czas, pilnując, aby się nie zagotowało. Mieszając, dodawaj po kolei cukier, mleko w proszku i kakao.
Do gorącej jednolitej masy wmieszaj posiekane orzechy i pokruszone
herbatniki. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem foremki i odstaw do
ostygnięcia. Włóż do lodówki, a kiedy blok całkiem stwardnieje, pokrój
na kawałki.
www.dziennik.pl