Bigos
Opis:
Sloninę stopić. Kapustę kiszoną pokroić (jeśli jest zbyt kwaśna, przepłukać najpierw zimną wodą), podsmażyć partiami na tłuszczu ze słoniny. Wrzucić do dużego garnka. Kapustę słodką poszatkować, wrzucić do wrzącej wody, ugotować do miękkości. Boczek, kiełbasę pokroić drobno, podsmażyc na patelni, wrzucić do garnka z kiszoną kapustą. Dodać pokrojone śliwki, grzybki (nie należy ich namaczać). Dodać poszatkowaną i zrumienioną na patelni cebulę. Gdy słodka kapusta będzie miękka, połączyć ją z kiszoną, gotować na małym ogniu. Dodać pieprz, ziele, liście laurowe. Mieszać co jakiś czas uważając, żeby sos nie wyparował. Jeśli mamy dużo czasu, bigos najlepiej zdjąć z ognia i odstawić do dnia następnego. Odgrzać całość powoli, aż do zagotowania, dodać przyprawę do bigosu, zamieszać, dolewać stopniowo wina. Smacznego!