Bułeczki hamburgerowe
przepis na bułki do hamburgerów
Odsłon: | 4242 | Data dodania: | 2009-02-09 00:41:59 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki: 3/4 szklanki cieplej wody, 1/3 szklanki mleka w
proszku, 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego, 1,5 łyżki cukru,
3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 jajko, 2,5 szklanki
mąki, łyżka mleka
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść. Stopniowo dodawać resztę mąki. Zagnieść ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce grubo posypanej mąką kukurydzianą, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku przez 15 minut. Smacznego!
Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść. Stopniowo dodawać resztę mąki. Zagnieść ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Następnie uformować bułeczki, ułożyć na blaszce grubo posypanej mąką kukurydzianą, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym do 200oC piekarniku przez 15 minut. Smacznego!