Cukiniowe beczułki nadziewane

Pyszne zapiekane cukiniowe beczułki nadziewane mięsem
Odsłon:  925  Data dodania:  2009-02-08 21:42:31 
Czy ta instrukcja jest pomocna ?

Opis:

1-2 duże cukinie,
około pól kg mięsa mielonego,
2 ząbki czosnku,
1 jajko,
1 czerstwa bułka,
ulubione ziola (np. prowansalskie),
ser,
sól, pieprz,
oliwa

Bułkę namoczyć w wodzie, po czym odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, posiekane drobno ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku oraz zioła. Wymieszać dobrze. Najlepiej jak przyprawione mięso postoi kilka godzin w lodówce, aby nabrać czosnkowo-ziołowego aromatu.

Cukinie umyć i pokroić na około 10-centymetrowe kawałki. Każdy z nich wydrążyć łyżeczką, ale nie do końca - zostawiając cienkie dno z drugiej strony. Cukinię lekko posolić w środku i odczekać chwilę, aż puści sok, po czym posmarować oliwą i napełnić mięsem. Beczułki ustawić w żaroodpornym naczyniu do zapiekania i do około połowy ich wysokości wypełnić naczynie wodą lub bulionem. Zapiekać około 30-40 minut aż cukinia będzie miękka a mięso ugotowane. Pod koniec zapiekania każdą beczułkę posypać serem. Podawać z ulubionym sosem, np. pomidorowym.

Dodaj do ulubionych Zgłoś naruszenie regulaminu

Komentarze (0)


Aby dodać komentarz musisz się zalogować.


Brak komentarzy

Instrukcje od mirelkus85

Sos pieczarkowy

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 64816

Pomidory z farszem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 4846

Sałatka z szynką

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 13334

Roladki z pangi

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 4863

Zawijańce z serem

Od: mirelkus85
Liczba wyświetleń: 7417