Tajskie zielone curry
Potrawa tajska z ryżem
Odsłon: | 6177 | Data dodania: | 2009-02-08 21:20:18 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Zielona pasta curry:
pół łyżki ziaren kolendry,
1 łyżeczka kuminu,
pół łyżeczki czarnego pieprzu,
4 zielone papryczki chili,
kilka cebulek szalotek,
główka czosnku,
pół kubka świeżych liści kolendry,
3 listki limonki kaffir,
2 łodygi trawy cytrynowej (jej białej części),
skórka starta i sok z limonki,
1 łyżeczka soli
Ziarna kolendry, kuminu i pieprzu rozgnieść w moździerzu. Do miksera siekającego wrzucić przyprawy oraz posiekane warzywa, sok i skórkę z limonki i miksować aż do powstania gładkiej pasty.
Tajskie zielone curry (warzywne z odrobiną kurczaka):
1-2 marchewki,
1 papryka słodka,
szklanka fasolki szparagowej w małych kawałkach,
1 cebula,
kilka kolb minikukurydzy (baby corn),
1 łyżeczka zielonej pasty curry (dla odważnych - 1-2 łyżki ;)),
puszka mleczka kokosowego,
1 mała pierś z kurczaka,
garść świeżych listków bazylii lub kolendry,
ryż
Rozgrzać olej w woku. Wrzucić posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną w słupki marchewkę. Dodać pastę curry i smażyć. Dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę szparagową i minikukurydzę. Wlać mleczko kokosowe i dodać lekko obsmażone wcześniej kawałki kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut. Doprawić do smaku solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane listkami bazylii lub kolendry.
pół łyżki ziaren kolendry,
1 łyżeczka kuminu,
pół łyżeczki czarnego pieprzu,
4 zielone papryczki chili,
kilka cebulek szalotek,
główka czosnku,
pół kubka świeżych liści kolendry,
3 listki limonki kaffir,
2 łodygi trawy cytrynowej (jej białej części),
skórka starta i sok z limonki,
1 łyżeczka soli
Ziarna kolendry, kuminu i pieprzu rozgnieść w moździerzu. Do miksera siekającego wrzucić przyprawy oraz posiekane warzywa, sok i skórkę z limonki i miksować aż do powstania gładkiej pasty.
Tajskie zielone curry (warzywne z odrobiną kurczaka):
1-2 marchewki,
1 papryka słodka,
szklanka fasolki szparagowej w małych kawałkach,
1 cebula,
kilka kolb minikukurydzy (baby corn),
1 łyżeczka zielonej pasty curry (dla odważnych - 1-2 łyżki ;)),
puszka mleczka kokosowego,
1 mała pierś z kurczaka,
garść świeżych listków bazylii lub kolendry,
ryż
Rozgrzać olej w woku. Wrzucić posiekaną w piórka cebulę i pokrojoną w słupki marchewkę. Dodać pastę curry i smażyć. Dodać pokrojoną w paski paprykę, fasolkę szparagową i minikukurydzę. Wlać mleczko kokosowe i dodać lekko obsmażone wcześniej kawałki kurczaka. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 15 minut. Doprawić do smaku solą. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem, posypane listkami bazylii lub kolendry.