Tradycyjne kluski śląskie
tradycyjne kluski slaskie
Odsłon: | 5508 | Data dodania: | 2009-02-09 17:27:30 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 1 kg sypkich ziemniaków
- mąka ziemniaczana (1/4 objętości ziemniaków plus dwie łyżki)
- jajko
- sól
Obrane ziemniaki ugotować, odlać wodę i odparować. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, zimne (np. z poprzedniego dnia zemleć w maszynce). Przełożyć do płaskiego garnka, ubić, nożem podzielić na 4 równe części, wyjąć 1/4 część ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ubitej masy. Dodać wyjęte ziemniaki i wsypać dodatkowo 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, sól, wbić jajko i wyrobić ciasto. Formować małe kulki (w gotowaniu rosną), kciukiem zrobić dołek. Wrzucać na gotujący, osolony wrzątek, gotować 3 minuty od wypłynięcia.
- 1 kg sypkich ziemniaków
- mąka ziemniaczana (1/4 objętości ziemniaków plus dwie łyżki)
- jajko
- sól
Obrane ziemniaki ugotować, odlać wodę i odparować. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, zimne (np. z poprzedniego dnia zemleć w maszynce). Przełożyć do płaskiego garnka, ubić, nożem podzielić na 4 równe części, wyjąć 1/4 część ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości ubitej masy. Dodać wyjęte ziemniaki i wsypać dodatkowo 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, sól, wbić jajko i wyrobić ciasto. Formować małe kulki (w gotowaniu rosną), kciukiem zrobić dołek. Wrzucać na gotujący, osolony wrzątek, gotować 3 minuty od wypłynięcia.