Klopsiki z cielęciny
klopsiki do ziemniaków lub ryżu z cielęcego mięska
Odsłon: | 4643 | Data dodania: | 2009-02-09 17:59:33 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 50 dag mielonej cielęciny
- 1 cebula
- 5 dag tartej bułki
- 1 jajko
- sól
- pół pęczka natki pietruszki
- 5 dag mąki
- pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany
- pół cytryny
Do mielonego mięsa dodać cebulę utartą na grubiej tarce jarzynowej, jajko, bułkę oraz posiekaną natkę, wyrobić, przyprawić solą. Łyżeczką nabierać małe porcje mięsa, obtaczać w mące i formować kulki. Na gotującą się, lekko osoloną wodę wrzucać klopsiki i od chwili, kiedy wypłyną, gotować 15 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Do pozostałego wywaru wsypać posiekany koperek i zagotować. Sos zagęścić mąką i śmietaną, przyprawić solą oraz sokiem z cytryny, włożyć klopsiki i zagotować, podawać z ryżem.
- 50 dag mielonej cielęciny
- 1 cebula
- 5 dag tartej bułki
- 1 jajko
- sól
- pół pęczka natki pietruszki
- 5 dag mąki
- pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany
- pół cytryny
Do mielonego mięsa dodać cebulę utartą na grubiej tarce jarzynowej, jajko, bułkę oraz posiekaną natkę, wyrobić, przyprawić solą. Łyżeczką nabierać małe porcje mięsa, obtaczać w mące i formować kulki. Na gotującą się, lekko osoloną wodę wrzucać klopsiki i od chwili, kiedy wypłyną, gotować 15 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Do pozostałego wywaru wsypać posiekany koperek i zagotować. Sos zagęścić mąką i śmietaną, przyprawić solą oraz sokiem z cytryny, włożyć klopsiki i zagotować, podawać z ryżem.