Krupnik na cielęcinie
pyszna zupa
Opis:
Składniki:
- 10 dag kaszy perłowej
- 3 ziemniaki
- pół pęczka włoszczyzny
- 20 dag cielęciny
- 4 suszone grzyby
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- 1,5 l wody
Mięso i wcześniej namoczone grzyby zalać zimną wodą, gotować 30 minut. Włożyć obrane warzywa, gotować 20 minut, wywar przecedzić, mięso, warzywa i grzyby pokroić. Na 0,5 litra wywaru ugotować kaszę, połączyć z resztą wywaru, dodać pokrojone ziemniaki, gotować 15 minut, pozostałe składniki, przyprawić.
- 10 dag kaszy perłowej
- 3 ziemniaki
- pół pęczka włoszczyzny
- 20 dag cielęciny
- 4 suszone grzyby
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- 1,5 l wody
Mięso i wcześniej namoczone grzyby zalać zimną wodą, gotować 30 minut. Włożyć obrane warzywa, gotować 20 minut, wywar przecedzić, mięso, warzywa i grzyby pokroić. Na 0,5 litra wywaru ugotować kaszę, połączyć z resztą wywaru, dodać pokrojone ziemniaki, gotować 15 minut, pozostałe składniki, przyprawić.