Wieprzowe mielone kotlety
Odsłon: | 7171 | Data dodania: | 2009-02-09 17:49:57 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
Składniki:
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 6 dag bułki tartej (plus bułka tarta do panierowania)
- jajko
- sól i pieprz
- pół pęczka natki
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
Bułkę tartą wsypać do miseczki i zalać połową szklanki zimnej wody, cebulę obrać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, wbić jajko, dodać namoczoną bułkę, cebulę utartą na tarce, posiekaną natkę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem (jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać odrobinę wody), dokładnie wymieszać. Z masy formować małe kotlety, panierować w bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor. Przełożyć do rondla, przykryć i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Podawać z makaronem lub ziemniakami oraz surówkami.
- 50 dag mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- 6 dag bułki tartej (plus bułka tarta do panierowania)
- jajko
- sól i pieprz
- pół pęczka natki
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
Bułkę tartą wsypać do miseczki i zalać połową szklanki zimnej wody, cebulę obrać. Mielone mięso przełożyć do dużej miski, wbić jajko, dodać namoczoną bułkę, cebulę utartą na tarce, posiekaną natkę, przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem (jeśli masa jest zbyt gęsta, dolać odrobinę wody), dokładnie wymieszać. Z masy formować małe kotlety, panierować w bułce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety na złoty kolor. Przełożyć do rondla, przykryć i pozostawić na małym ogniu na kilka minut. Podawać z makaronem lub ziemniakami oraz surówkami.