Zupa cebulowa
przepis na pyszną zupę
Odsłon: | 5176 | Data dodania: | 2009-02-08 22:20:31 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
500 g cebuli1,5 l bulionu2 łyżki mąki1 bagietka100 g sera Gruyere100 g masłabułka tartasól, pieprz
Cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, podsmażać jeszcze ok. 2 minut. Zalać bulionem, posolić gotować 15 minut. Bagietkę przekroić na pół, następnie pokroić w plasterki, podpiec w nagrzanym do 180 oC piekarniku. Kawałki bagietki ułożyć w żaroodpornym naczyniu (może też byc dowolny garnek, nadający się do piekarnika), posypać 3/4 sera, wlać zupę, oprószyć bułką tartą, posypać resztą sera. Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut. Podawać gorącą. Smacznego!