Zupa z kalafiora
pyszna zupa
Odsłon: | 6936 | Data dodania: | 2009-02-09 10:12:20 |
Czy ta instrukcja jest pomocna ?
Opis:
SKŁADNIKI:
1 kalafior podzielony na różyczki, 600 ml wody, sól, 1 łyżka mielonej
cebuli, 2 i pół łyżki margaryny, 4 łyżki maki, pół litra wywaru z
kalafiora, pół litra wywaru cielęcego lub z kurczaka, 100 ml śmietany
kremówki, świeżo zmielony biały pieprz.
SPOSÓB WYKONANIA:
Najładniejsze różyczki kalafiora gotować w lekko osolonej wodzie do
miękkości czyli ok. 10 minut. Wyjąć i zostawić do dekoracji. Płyn
zredukować do objętości pół litra. Smażyć cebulę na margarynie do
momentu zezłocenia wraz z kalafiorem posiekanym na małe kawałki. Pod
koniec smażenia oprószyć mąką. Zalać wywarem z kalafiora i mięsnym.
Gotować na bardzo drobnym ogniu ok. 10 minut. Dodać śmietanę i doprawić
solą oraz pieprzem. Przed podaniem dołożyć wcześniej ugotowane
różyczki. Podgrzać.